Program Cambridge 6 stopniach energetycznych
Stopień 1 Stopień 2 Stopień 3 Stopień 4 Stopień 5 Stopień 6

STOPIEŃ 5 (1500 kcal - HBD)
Program diety stabilizacyjnej



STOPIEŃ 5 to etap diety stabilizacyjnej, na którym pacjenci nadal nieznacznie tracą masę ciała równocześnie ucząc się, jak utrzymać osiągnięty już wynik. Stopień 5 jest przeznaczony dla tych, którzy ukończyli poprzednie etapy diety lub ludzi, którzy pragną zmienić swoją sylwetkę i zacząć zdrowo i racjonalnie jeść.

Stopień 5 obejmuje jeden produkt Cambridge i 4 posiłki konwencjonalne (śniadanie, II śniadanie, obiad z deserem i podwieczorek) plus 2 szklanki mleka lub jogurtu naturalnego lub kefiru. Stopień 5 powinien trwać minimalnie 2 tygodnie, aby ustabilizować masę ciała.

Stopień 5 powinien być stosowany jako:
  • faza początkowa dla osób przygotowujących się do redukcji masy ciała na niższych stopniach Programu
  • faza wyjściowa po ukończeniu odchudzania na stopniu 4 (1200 kcal).

WSKAZÓWKI:
W zakładce „Cambridge na talerzu” zamieszczony jest przykładowy jadłospis. Należy pamiętać, aby zachować równe odstępy między posiłkami (ok. 3-4 godziny). Ostatni posiłek powinno się zjeść nie później niż 2 godziny przed snem. Trzeba również pić bezkaloryczne płyny (2,25 l/dziennie), najlepiej niegazowaną wodę mineralną. Jeśli dodasz do niej 1,5 łyżeczki dodatku do wody Cambridge o smaku pomarańczowym lub jagodowym, powstanie pyszny, niskokaloryczny napój o zawartości jedynie 18 kcal! Można tez pić kawę, herbatę ziołową i zwykłą – lecz bez cukru. Podczas diety 1500 kcal można wprowadzić do posiłków owoce, które proponujemy w zakładce z jadłospisem.

Cambridge na talerzu
DZIEŃ 1 : 2 : 3 : 4 : 5 : 6 : 7
Śniadanie (255 kcal)

sałatka z wędliną
  • 100 g polędwicy z indyka,
  • 1 średnia cykoria (150 g),
  • 1 średni ogórek kwaszony (55 g),
  • 1 średnie kwaśne jabłko (150 g),
  • 1 śr. pomidor (150 g),
  • 1/2 opakowania jogurtu naturalnego 2% tł.
    bez cukru (75 g).

Z cykorii wykroić rdzeń i pokroić ją w piórka. Pozostałe składniki pokroić w kostkę. Wymieszać z jogurtem.

II śniadanie (310 kcal)

kanapka z twarogiem
  • 1 kromka chleba żytniego pełnoziarnistego (34 g),
  • 1/2 łyżeczki niskotłuszczowej margaryny (3 g),
  • 2 plastry sera twarogowego (140 g),
  • 2 łyżki śmietany 12% tł. (40 g),
  • natka pietruszki,
  • 1/4 róży brokułowej (100 g).

Twaróg utrzeć na pastę, wymieszać ze śmietaną i posiekaną natką pietruszki. Różę brokuła ugotować na półtwardo.

Obiad (405 kcal)

kukurydza z mięsem i warzywami
  • plaster schabu wieprzowego (100 g),
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej (100 g),
  • 2/3 strąka średniej zielonej papryki (100 g),
  • 1 mały pomidor (100 g),
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek (3 g),
  • sól, zioła,
  • 1 kromka chleba żytniego pełnoziarnistego (34 g).

Mięso umyć i pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Paprykę i pomidora pokroić w kostkę. Wymieszać i dusić do miękkości. Doprawić ziołami. Podawać na ciepło z kromką chleba.

+ jabłko pieczone z dżemem (95 kcal)
  • 1 średnie jabłko (150 g),
  • 1 łyżka dżemu śliwkowego niskosłodzonego (18 g)

Wydrążyć gniazdo nasienne z jabłka, napełnić dżemem i piec w piekarniku lub prodiżu przez 20 min. w temp. 180°C.

Podwieczorek (100 kcal)

nadziewane pieczarki z grilla
  • 2 duże pieczarki (100 g),
  • kilka gałązek ulubionych ziół sezonowych,
  • 1 dymka (40 g),
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, świeżo mielony pieprz,
  • 1/2 łyżki masła (10 g).

Z grzybów wykręcić trzonki i posiekać je. Dymkę pokroić w plasterki, zioła posiekać, czosnek wycisnąć w prasce. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Kapelusze pieczarek nadziać przygotowaną masą, pokropić stopionym masłem. Ułożyć na grillu i opiekać około 5 minut, aż masło zacznie się lekko pienić.

Kolacja

1 produkt Cambridge do wyboru

program5