Program Cambridge 6 stopniach energetycznych
Stopień 1 Stopień 2 Stopień 3 Stopień 4 Stopień 5 Stopień 6

STOPIEŃ 3 (LCD - 1000 kcal)
Dieta niskokaloryczna



STOPIEŃ 3 to etap, podczas którego łączy się 2 tradycyjne dania z 2 posiłkami Cambridge.

Stopień ten powinien być stosowany jako:
  • faza początkowa odchudzania dla osób z otyłością BMI > 30,
  • faza przejściowa - tygodniowa przerwa w stosowaniu diety 810 kcal,
  • faza wyjściowa po ukończeniu odchudzania na niższych stopniach energetycznych.

Stopień ten polecamy także osobom, które chciałyby udoskonalić swoją sylwetkę ze względów estetycznych i dobrać zbilansowaną dietę niskokaloryczną dopasowaną do swoich potrzeb.

Pamiętaj, że wykwalifikowani konsultanci będą czuwać nad przebiegiem procesu odchudzania, udzielać fachowych porad i wskazówek oraz mobilizować Cię do działania. Kontaktuj się z nimi przynajmniej co tydzień lub za każdym razem, kiedy będziesz tego potrzebować.

UWAGA!
Ograniczenie spożycia dziennego o 600 kcal przynosi ubytek masy ciała o około 0,5 kg tygodniowo.

Ćwicz na zdrowie!
Równolegle ze zmianą etapów i przyjmowaniem większej ilości kalorii zalecane jest wprowadzenie odpowiedniej aktywności fizycznej. Dzięki temu można połączyć przyjemność z wysiłkiem – dobrym rozwiązaniem będzie taniec, jazda na rowerze, basen lub bardziej intensywny i dłuższy spacer. Warto zmierzyć za pomocą krokomierza, jaką trasę dziennie pokonujemy.

Osoby mało aktywne wykonują 2000-4000 kroków dziennie (odpowiednik 30 minutowego spacerowania), natomiast aktywne około 10 000 kroków dziennie (spalają w ten sposób około 300-400 kcal). Jeśli chodzenie ma wpłynąć na zmniejszenie masy ciała, należy wykonywać ponad 12 000 kroków dziennie, a ich ilość zwiększać o 10% w każdym następnym tygodniu. Warto wprowadzić to do życia codziennego, np. rezygnując z windy na rzecz wchodzenia po schodach. Starajmy się spacerować wszędzie, gdzie się da (choćby podczas rozmowy telefonicznej lub wysiąść jeden przystanek wcześniej).

WAŻNE!
Europejskie Stowarzyszenie Badań nad Otyłością opracowało zalecenia dotyczące odchudzania, z których wynika, że tradycyjne diety dostarczające mniej niż 1200 kcal dziennie powodują w organizmie niedobór mikroelementów. To z kolei ma wpływ na wyniki odchudzania i zdrowie osoby odchudzającej się. W trakcie odchudzania zaleca się zatem żywienie oparte na gotowych produktach bardzo niskokalorycznych w połączeniu z żywnością konwencjonalną.

DOBRA RADA: Możesz korzystać z mikrofalówki, gotować na parze lub w wodzie. Sałaty spożywaj bez sosów, ewentualnie z beztłuszczowym dressingiem. Jeśli w przyprawach brakuje „smaku”, możesz posypać je przyprawą Cambridge o smaku warzywnym, świeżymi ziołami, szczyptą czarnego pieprzu, startą gałką muszkatołową, skropić kilkoma kroplami cytryny albo octem balsamicznym. Trzeba pamiętać o tym, żeby unikać soli.

WSKAZÓWKI: W zakładce „Cambridge na talerzu” zamieszczony jest przykładowy jadłospis. Należy pamiętać, aby zachować stały odstęp między posiłkami (ok. 3-4 godziny). Ostatni posiłek powinno się zjeść nie później niż 2 godziny przed snem. Należy pamiętać także o bezkalorycznych płynach (2,25 l/dziennie). Można pić herbatę (np. ziołową), kawę, niegazowaną wodę (np. z dodatkiem Cambridge o smaku pomarańczowym lub jagodowym).

Cambridge na talerzu
DZIEŃ 1 : 2 : 3 : 4 : 5 : 6 : 7
Śniadanie (213 kcal)

grahamka z szynką
  • 1 bułeczka grahamka (40 g),
  • 1 łyżeczka niskotłuszczowe j margaryny (6 g),
  • 1 plaster gotowanej szynki (30 g),
  • 1/2 kwaszonego ogórka (30 g),
  • Winogrona (50 g).

Kawa z 57 ml (ok. 1/4 szklanki) mleka 0,5% tł.

II śniadanie

Zupa Cambridge (smak do wyboru) plus sałatka z kalafiora:
150 g kalafiora delikatnie ugotowanego na parze polać sosem z 3 łyżek jogurtu naturalnego 0% tł. i posiekanego koperku (ok. 55 kcal).

Obiad (390 kcal)

kolorowa sałatka z tuńczykiem
  • 1/2 puszki tuńczyka rozdrobnionego w sosie własnym (60 g mięsa),
  • 1/2 strąki małej żółtej papryki (50 g),
  • 1 średni pomidor (130 g),
  • łyżka posiekanego szczypiorku (5 g),
  • 2 garści suchego makaronu fale Nr 45 Lubella (80 g),
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu 2% tł. bez cukru (50 g),
  • 1/2 łyżeczki majonezu (4 g),
  • 1 łyżeczka keczupu (6 g),
  • 1/2 łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki, pieprz.

Makaron ugotować al dente wg przepisu z opakowania. Paprykę i pomidory pokroić w drobną kostkę.
Szczypiorek lub cebulkę drobno posiekać. Tuńczyka odsączyć i wymieszać z rozdrobnionymi warzywami.
Dodać dobrze odsączony i wystudzony makaron. Z jogurtu, majonezu, keczupu i przypraw przygotować sos. Dodać do sałatki i dobrze wymieszać. Sałatkę jeść na zimno.

Kolacja

Napój Cambridge (smak do wyboru) przygotowany w 227 ml (1 szklanka) mleka 0,5% tł.

program3